• Home
  • CTS
  • Forum
  • Artykuły
  • Wywiady
  • Galeria
  • Łowiska
  • Szukaj
  • Ekosystem
  • Tapety
  • Centrum Teamowe
Ostatnio na forum
  • O:PRZEPIS NA KULKI
    WISLA BANDIT 5.2.2012 2:35
    sew694 4.2.2012 22:50
    narledgraf 4.2.2012 21:59
  • Buy As Seen On TV Products Cheap Price
    scoussylymn 4.2.2012 21:20
  • O:Łowisko "SAZAN"
    WISLA BANDIT 4.2.2012 21:08
    karp11 4.2.2012 20:56
    karp11 4.2.2012 20:55
    WISLA BANDIT 4.2.2012 20:47
    karp11 4.2.2012 20:29
  • O:Masakra, Nie poradzę sobie chyba!!!
    okon27 4.2.2012 18:59
Więcej...
Warto zajrzeć

"Na amury" - analiza przynęt

MOJE KULKI PROTEINOWE

PIERWSZY MIX, PIERWSZE KULKI

PRZYNETA DOPALONA

KARPIE W GRĄŻELACH

Fox Micron SX vs. Delkim Plus

BENSON CELEBRYTA - HISTORIA PRAWDZIWA

BEZ NĘCENIA NIE MA ŁOWIENIA

WYBIERAMY ODPOWIEDNI KOŁOWROTEK

POLECANE TEMATY:

1.Kulki proteinowe domowym sposobem - Konrad Jasik

2.Marker - zrób to sam - Aleksander Jojko

3.Wędzisko - co warto kupić?

4.Foc Micron SX vs. Delkim Plus

5.Karpiarz polski - Darek Mirek

6.Znakowanie ryb, a etyka wedkarska - Tomasz Kocoń

Centrum filmowe
  • Strona główna
  • Carp Team Sport movie
  • "Underwater" - pod wodą
  • Znani karpiarze
  • Wody karpiowe
  • Karpiowe klamoty
  • Kuchnia karpiowa

• Ostatnie dyskusje
  • Kategorie
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Carp Team Sport Forum
Forum Główne
Sprawy bieżące

Komercja - odwieczny problem.
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 12
TEMAT: Komercja - odwieczny problem.
Przybornik Forum
  • Nowy wątek
  • PDF
  • Najnowsze
barko26
Expert Boarder
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Komercja - odwieczny problem. 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: -3
Witam.Wg słownika języka polskiego,wyd. naukowe PWN "KOMERCJA" to:"działalność nastawiona jedynie na osiągnięcie zysku;też produkty takiej działalności".Na forum w temacie pt"Małe karpie!Pomocy",kol.RELOO i KRIS (a przy innych okazjach i na innych forach inni),odpowiadając FILIP-owi na pytanie , tak mimo chodem z pewnym lekceważeniem wypowiadają się na temat tzw.łowisk " komercyjnych".Według hasła ze słownika jęz. pol.,każda woda w Polsce i nie tylko ,jest wodą "komercyjną" - wszędzie koledzy krytykanci,płacimy!Nie ma w Polsce wody niczyjej. Nikt z gospodarzy łowisk ,czy to będzie Gosp. Rybackie,PZW,prywatny właściciel,ajent,itp., nie jest filantropem.Proponuję nie nadużywać słowa "komercyjne".Według mnie,bardzo ogólnie ,akweny karpiowe płatne( "komercyjne")dzielą się na dwa rodzaje;pierwsze to mniej więcej do ok. 5 ha(nie jest to zasadą) np.byłe stawiki hodowlane i inne leje po bombie,drugie to łowiska powyżej tej wartości -żwirownie,jeziora polodowcowe itp.RELOO i KRIS łowiska, gdzie łowione są rekordy świata to też KOMERCJA-co wy na to! RELOO co znaczy cyt:".... siadać na normalnej wodzie..."-czy np Gosławice,Dobro Klasztorne itp ,to nie jest normalna woda?,czy tam pływają cyt;"...wymęczone karpole z komercji...". KRIS-czy z "komercji"RADUTA,RAINBOW,JEZIORY WIELKIE nie cieszył by Cię karp "20"stka- cyt"...na komercji to mnie nawet karp 25 kg nie interesuje..." Panowie" naciułajcie " trochę grosza,pojedzcie na "komercję",może zmienicie zdanie.Ja łowię na różnych wodach, a na "komercji" choćby dla tego ,żeby pobijać swoje rekordy.Wy zostańcie przy swoich pięcio kilówkach-choćby nie wiem jak dzikich.Pozdr.

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
osesek
Platinum Boarder
graphgraph
O:Komercja - odwieczny problem. 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 2
"Nie wiem o co Ci chodzi, ale wiem, że nie masz racji" Cytujesz tłumaczenia, jak byś naprawdę nie wiedział do czego odnosiły się teksty,które negujesz.Dla Twojej wiadomości są wody,na których wystarcza Karta Wędkarska, a za jej wydanie się nie płaci. Pozdrawiam.
Ps.z całym szacunkiem, ale wg.mnie powinieneś mieć dwie kategorie "rekordów" bo nie są równo znaczące.

Ostatnio zmieniany: 2010/08/13 08:32 Przez osesek.
Andrzej
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
barko26
Expert Boarder
graphgraph
O:Komercja - odwieczny problem. 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: -3
Do Osesek.O dwóch kategoriach "rekordów już gdzieś czytałem,a może by tak 3,5 10 kategorii.Przecież łowiska można podzielić i na 50 różnych rodzajów.Wiem dobrze od początku ,co mieli na myśli koledzy ,i nie neguję ich "filozofii"i miejsc gdzie łowią(tzw dzikie wody),ale lekce ważący i krytykancki ton ich wypowiedzi, na w\w temat.Przecież większość z nas łowiła ,łowi i będzie łowić na "komercji" z różnych powodów i każda złowiona tam ryba sprawia wielką satysfakcję i radość,tak samo jak z nie płatnej wody. "Jedni lubią rybki a drudzy grzybki" tak jest zorganizowany ten świat.Amen.He,He,He!Przyjąłem do wiadomości info o"wodach,na których wystarczy K.Węd....",i coś mi w moim gładziudkim móżdżku świta(niemów,że tam karpiujesz).Ale jeżeli możesz napisz jaśniej co,gdzie i jak,żebym nie umarł w nieświadomości . Pozdro .

barko26
Expert Boarder
graphgraph
Do Osesek.O dwóch kategoriach "rekordów już gdzieś czytałem,a może by tak 3,5 10 kategorii.Przecież łowiska można podzielić i na 50 różnych rodzajów.Wiem dobrze od początku ,co mieli na myśli koledzy ,i nie neguję ich "filozofii"i miejsc gdzie łowią(tzw dzikie wody),ale lekce ważący i krytykancki ton ich wypowiedzi, na w\w temat.Przecież większość z nas łowiła ,łowi i będzie łowić na "komercji" z różnych powodów i każda złowiona tam ryba sprawia wielką satysfakcję i radość,tak samo jak z nie płatnej wody. "Jedni lubią rybki a drudzy grzybki" tak jest zorganizowany ten świat.Amen.He,He,He!Przyjąłem do wiadomości info o"wodach,na których wystarczy K.Węd....",i coś mi w moim gładziudkim móżdżku świta(niemów,że tam karpiujesz).Ale jeżeli możesz napisz jaśniej co,gdzie i jak,żebym nie umarł w nieświadomości . Pozdro .

barko26
Expert Boarder
graphgraph

KRIS
No KILL >>Catch&Release<< No KILL
Senior Boarder
graphgraph
O:Komercja - odwieczny problem. 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 5
ide o zakałd ze po jakims czasie jak sie mlody nalowi karpików bardzo latwych do przechytrzenia to poszuka innych przygod - zreszta nie chodzi o zlapanie duzoooo ryb i rekordów jak dla mnie - czas miejsce wypoczynek-reszta to uzupelnienie czyli ryby - jak dla mnie to moze wcale nie brac, jesli mam dobre towarzycho dzika przyrode, to reszta nie jest najwaznieszja...zlowic to prosta rzecz,ale przygotowac swoja przynete nad ktora sie pracowala duzo czasu,zlapac te najbardziej cwane misiaki ktore nie widzialy kulasek oprocz naturlanego jedzonka to juz podwojny sukces...

Pozdr....

kulpuh
Expert Boarder
graphgraph
O:Komercja - odwieczny problem. 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 1
komercja czy nie komercja.... oto jest pytanie. Temat powraca co jakis czas i jest walkowany na forach. Ciezko okreslic co jest komercja a co nie... Musze sie zgodzic z kolega, ze negowanie i wysmiewanie ludzi lapiacych na komercji jest nie na miejscu.

osesek
Platinum Boarder
graphgraph
barko, nie Karpiuję na takich wodach, ale wspomniałem o nich,że takie istnieją, a są to różne dzikie zapadliska i trafia się tam nawet ładna ryba dopóki nie zostanie wyłapana(skłusowana różnymi metodami)jak się zwiedzą "wędkarze". Co do kategorii miałem na myśli podstawowe dwie, a mianowicie jedna to wszystkie płatne i nie płatne łowiska sztucznie zarybiane karpiem i amurem(prywatne i PZW)i druga to jeziora, zaporówki i duże wyrobiska po żwirowniach bez sztucznych zarybień tymi gatunkami. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniany: 2010/08/13 13:50 Przez osesek.
Andrzej
przemo_tedi
Senior Boarder
graphgraph
Witam!!!
Zgadzam się z barko26 w 100 %!!!
Sam łowie dużo na komercji i nie raz widziałem takich CWANIACZKÓW jak "EASY DON KRIS"-"karpiarzy"-poskramiaczy dzikich łowisk hahaha- którzy wracali z podkulonym ogonem o kiju do domciuuuu!!!!
Pozdro-Przemo.

przemek78
Senior Boarder
graphgraph
O:Komercja - odwieczny problem. 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 0
Ale w naszej strefie klimatycznej 99% karpi pochodzi z zarybień , nie gra roli co to za zbiornik .

osesek
Platinum Boarder
graphgraph
przemo_tedi napisał:
Witam!!!
Zgadzam się z barko26 w 100 %!!!
Sam łowie dużo na komercji i nie raz widziałem takich CWANIACZKÓW jak "EASY DON KRIS"-"karpiarzy"-poskramiaczy dzikich łowisk hahaha- którzy wracali z podkulonym ogonem o kiju do domciuuuu!!!!
Pozdro-Przemo.

przemoale Ty nie kumaty albo złośliwy jesteś. Przecież kris napisał wyrażnie, że jemu chodzi głównie o wypoczynek i obcowanie z przyrodą, a nie nachapanie ryb z miejsca przygotowanego jak "ławeczka w parku" na stawie komercyjnym, gdzie przy rzucie musisz uważać by do wody z twoim zestawem nie poleciał kapelusz sąsiada Pozdrawiam.

Andrzej
Reloo
Platinum Boarder
graphgraph
heh tak czytam i co napisze Kris to zawsze sie pokrywa z moimi pogladami

łapcie sobie na tych komerciach jak wam to radosc sprawia - mi w kazdym badz razie nie sprawia żadnej i jak ktos pisze o radosci lapanych na komerci ryb to znaczy że nigdy sam sobie nie zrobił stanowiska, nie wysondował go dokładnie, nie jezdził tam sypac a jak już nawet to zrobił to nic nie złapał

przemo_tedi
Senior Boarder
graphgraph
Witam ponownie!!!
Osesek chodziło mi o wypowiedź KRISa:
"...karpie 3kg na komercji? jesli bym lowil na komercji to mnie karp nawet na 25 kg nie interesuje to jest EASY - a jesli zlapalbym karpia na dzikiej wodzie, trudnej z zawadami itd duzym akwenie (bardzo waleczne karpie-nawet te 5kg walcza niesmaowicie) to satysfakcja ze hej...."-patrz m:małe karpie-pomocy!!!
ps. a poza tym jak ktoś mądry kiedyś napisał -LICZĄ SIĘ ZASADY A NIE KTO GDZIE ŁOWI!!!
Pozdrawiam>
A jeszcze jedno osesek- jak nie wiesz o co chodzi to lepiej się nie w..... aj!!!

Reloo
Platinum Boarder
graphgraph
a dla mnie oprocz zasad liczy sie wypoczynek, spokuj i uciecha z przechytrzenia ryby z czegos nieprzypominającego wanny z karpiami przed swietami

Marcin Janic
CarpTeamSport Catch&Release
Admin
graph
ICQ#: 4162713 Płeć: Mężczyzna marcin.janic@o2.pl Miejsce: Miasteczko Śląskie Urodziny: 11/18
O:Komercja - odwieczny problem. 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 21
Panowie, tak z ciekawości zapytam, co sądzicie w takiej sytuacji: a co, gdy woda ogólnodostępna jest tak samo rybna jak komercja, gdzie wszyscy wypuszczają złowione ryby i te ryby po prostu tam są?? czy taka woda jet komercją czy dziką wodą??

Jesteśmy ludźmi z pasją, nie ma takiej opcji, żeby zapał nasz miał zgasnąć!!!
Reloo
Platinum Boarder
graphgraph
poki co takich wod w polsce nie ma ale jak bedą to oczywiście dla mnie dalej bedą dzikie choć satysfakcja z kazdej zlowionej ryby nie bedzie taka sama jak w przypadku stanu obecnego

aaa barko - ja nie napisalem ze lapie 5kilowki bo taki to byl najmniejszy w tym roku - napisalem ze sprawia mi on wiecej przyjemnosc niz np 15stka z komercji

moge jeszcze napisac że łapanie na komercji (moze nie każdej) to pojście na łatwizne bo po co szukac ryby jak mozna zajechac na taki akwen i bez szukania polapać

Ostatnio zmieniany: 2010/08/13 21:23 Przez Reloo.
osesek
Platinum Boarder
graphgraph
przemo_tedi napisał:
Witam ponownie!!!
Osesek chodziło mi o wypowiedź KRISa:
"...karpie 3kg na komercji? jesli bym lowil na komercji to mnie karp nawet na 25 kg nie interesuje to jest EASY - a jesli zlapalbym karpia na dzikiej wodzie, trudnej z zawadami itd duzym akwenie (bardzo waleczne karpie-nawet te 5kg walcza niesmaowicie) to satysfakcja ze hej...."-patrz m:małe karpie-pomocy!!!
ps. a poza tym jak ktoś mądry kiedyś napisał -LICZĄ SIĘ ZASADY A NIE KTO GDZIE ŁOWI!!!
Pozdrawiam>
A jeszcze jedno osesek- jak nie wiesz o co chodzi to lepiej się nie w..... aj!!!

A mnie chodziło dokładnie o to co napisałem i do tego się odniosłem, a nie wpierdalałem(przeczytaj może jeszcze raz jak nie zrozumiałeś o czym pisałem).Poza tym Twój post był nic nie wnoszącym szyderstwem,więc oprócz zacytowanych zasad liczy się również kultura dyskusji. Pozdrawiam.
Ps.Nie korzystam z "rad" nieznajomych

Andrzej
przemo_tedi
Senior Boarder
graphgraph
Witam po raz trzeci i ostatni!!!
Widzę,że to nie ma sensu-jak się ktoś na coś uprze(a nie ma pojęcia o łowiskach komercyjnych)-gorzej jak z osłem-przepraszam osła!!!
Pozdrawiam.
ps. jeśli kogoś uraziłem kulturalnie przepraszam!!!

osesek
Platinum Boarder
graphgraph
Zgadzam się,dyskusja z kimś kto tylko krzyczy (czego przykładem posty), a nie korzysta ze "zgrubienia na końcu szyi" jest bezcelowa. Pozdrawiam.

Andrzej
Leszczu
Senior Boarder
graphgraph
O:Komercja - odwieczny problem. 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: -17
Gdzieś przeczytałem że łowienie na komercji można porównać z polowaniem w ZOO.Są tacy co polują na dzikiego zwierza w środowisku naturalnym i są tacy którzy uważają że liczy sie tylko zwierz i może być nawet z ZOO. Każdy ma prawo wyboru. Nic nie jest jednak wstanie dorównać prawdziwej dziczy co byście tu nie napisali.Niech każdy odpowie sobie sam czy 10 hektarowy staw hodowlany to to samo co Dębowa,Rzeczyce,Solina i setki innych naturalnych jezior itp.
W ZOO też nie zawsze słoń wychodzi na wybieg, tak jak karpie na komercji.Różnica jest jednak zasadnicza miedzy ZOO a afrykańską sawanną

Do góryStrona: 12
Carp Team Sport Forum
Forum Główne
Sprawy bieżące
Polska wersja: JoomlaPL.com Team