Polish Dutch English French German

A+ A A-

"W krainie KINGSIZU" - Marcin Janic

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: niedziela, 30, styczeń 2011 14:46
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 18945

altalt

Z ciekawymi upodobaniami pokarmowymi holenderskich karpi spotkałem się po raz pierwszy kilka lat temu podczas mojego pierwszego pobytu w Holandii. Wtedy zauważyłem, jak duże karpie skutecznie można łowić metodą powierzchniową na kromkę chleba lub na kostkę żółtego sera zawieszonego na zestawie włosowym.

Lastia - Magic of quality

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: piątek, 17, wrzesień 2010 21:00
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 6239

altalt

Nie wielu producentów przynęt karpiowych może pochwalić się tak bogatą i atrakcyjną ofertą kuchni karpiowej, by wspomnieć że kolekcja liczy sobię 30 nut smakowo zapachowych; kul hakowych tonących i pływających (14,16,20,24,30 mm), dipów, aktywatorów, a w ofercie znajdziemy jeszcze pasty, nugety i pelety.

FISHFOOD - kulki proteinowe i komponenty do ich wyrobu... przegląd produktów

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: piątek, 03, wrzesień 2010 19:00
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 18872

altalt

FishFood to firma karpiowa założona przez Marcina Krajewskiego z Białegostoku. FF specjalizuje się w produkcji kulek proteinowych oraz wszelkich niezbędnych komponentów do ich wyrobów. Jest to jedna z kilku polskich firm, która sukcesywnie zdobywa rynek karpiowy oraz uznanie wśród karpiarzy dzięki wysokiej jakości produktów oraz bezproblemowym kontakcie z właścicielem, który zawsze pomoże i doradzi w wyborze odpowiedniego produktu. 

Sbs Tactical Baits

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: poniedziałek, 06, styczeń 2014 18:56
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 5163

Sbs Tactical Baits - Marka którą zna wielu dobrych karpiarzy na całym świecie. Przez ponad 30 lat firma Sbs kształtowała swoje receptury poprzez dobór surowców z najwyższej półki...

Weekendowe przygotowania do majowej zasiadki - Przemek Zientek

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: środa, 12, maj 2010 20:00
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 11440

altalt

Nazywam się Przemysław Zientek, pochodzę ze Stargardu Szczecińskiego, wędkarstwem zarazili mnie dziadkowie i wujkowie, wędkuję od kiedy pamiętam, a od pięciu sezonów zajmuje się wyłącznie wędkarstwem karpiowym. Biorę udział w licznych zawodach, spotykam się z karpiarzami na licznych mitingach w Polsce, Francji i Holandii. 

"Nowa kulka na wiosnę" - Andrzej Walczak

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: niedziela, 13, maj 2012 15:26
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 15489
altalt
W tym artykule chciałbym przedstawić wam mój pomysł na wiosenną kulkę proteinową. Po wielu moich przemyśleniach postanowiłem zrobić kulkę inną niż wszystkie. Ale od początku jak wiecie jajka w ostatnim okresie niesamowicie podrożały więc zacząłem zastanawiać się nad innymi rozwiązaniami ,jak by tu skleić miks aby wyszła dobra kulka?

Sztuka nęcenia - Marcin Janic

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: środa, 31, marzec 2010 21:00
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 40355

altalt

Każdy chyba wie, że najlepszą metodą na złowienie karpia jest jego wcześniejsze nęcenie. To jest to, co naukowcy nazywają "stanem zaufania". Dzięki stałemu i równomiernemu nęceniu budujemy wśród dużych karpi poczucie pewności. Jest to klucz do łowienia rekordowych ryb. Można śmiało stwierdzić, że "bez nęcenia nie ma łowienia".

"By kuleczki się kulały, a karpiki jeść je chciały...." - Marcin Janic

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: sobota, 06, marzec 2010 20:00
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 16960

altalt

Już od kilku dni promienie słoneczne próbują przebic się przez ciemne i zimowe chmur. Te kilka promyków wznieciło u karpiarzy nie spotykane przez całą zimę pokłady energii, które trzeba gdzieś zużyć. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby wyprawa na karpie, jednak lód na wiekszości łowisk skutecznie uniemożliwia łowienie. Najlepszym rozwiązaniem jest poświecenie czasu i energii na dobre przygotowanie się do sezonu.

"Bez nęcenia nie ma łowienia"- część 1 - Marcin Janic

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: niedziela, 18, grudzień 2011 21:59
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 14952
altalt
Niewątpliwie głównym zadaniem używania przez karpiarzy zanęty podczas łowienia jest ściągnięcie karpi w obręb łowiska, w którym położony jest zestaw z przynętą. W zależności od czasu, jaki poświęcamy na zanęcanie łowiska, możemy nęcenie podzielić na krótkotrwałe i długotrwałe.

Kulki proteinowe - mity i fakty cz.2 - Marcin Janic

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: środa, 27, styczeń 2010 13:00
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 19398

altalt

Kulka proteinowa jest niejako synonimem słowa karpiowanie. Bez jej udziału łowienie karpi w sumie nie miałoby sensu. Oczywiście karpie lubują się w ziarnach, jednak niemożliwa byłaby wtedy selekcja karpi żerujących w naszym łowisku. Oto kolejna część artykułu dotycząca mitów i faktów o kulkach proteinowych.

Zobacz również: Kulki proteinowe - mity i fakty cz.1

"Kulki proteinowe domowym sposobem- patenty, porady i sposoby" - Marcin Janic

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: wtorek, 23, sierpień 2011 06:58
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 36898
altalt
Dla każdego z nas karpiowanie jest czymś innym. Dla jednego karpiowanie to wypuszczanie ryb, dla drugiego to łowienie karpi, dla kogoś innego karpiowanie zaczyna się w domu przy produkcji kulek proteinowych, następny powie, że karpiowanie , to stojak karpiowy z dwoma karpiówkami, na końcu których znajdują się zestawy z metodą włosową.

Kulki proteinowe - mity i fakty cz.1 - Marcin Janic

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: niedziela, 17, styczeń 2010 18:00
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 34129

altalt

O kulkach napisano wiele, a i tak wielu karpiarzy, głównie mlodych boryka sie z wieloma pytaniami dotyczącymi używania kulek proteinowych. Z zasady proste pytania dla doswiadczonych karpiarzy, ale dla karpiarzy, którzy zaczynają zabawę z proteina, są wręcz strategicznymi. W świadku karpiowym krąży wiele opinii i stwierdzeń o kulkach, które nie zawsze sa prawdziwe. Postanowiłem rozprawić sie z kilkoma z nich.

"Pasta pelletowa" - Bartosz Sopart

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: wtorek, 21, czerwiec 2011 18:10
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 17952

altalt

Pasta pelletowa potrafi bardzo szybko i skutecznie zwabić rybę w okolice zestawów.Sprawdza się ona idealnie o każdej porze roku,gdy jest przygotowana dobrze potrafi stopniowo uwalniać swoje zapachy i dobrze rozprowadzać się w wodzie.Ja do wyrobu pasty pelletowej stosuje kilka podstawowych składników które pobudzają karpie do żerowania.

Co karpiarze robią w zimowe i mrożne wieczory??

  • Kategoria: Kuchnia karpiowa
  • Opublikowano: poniedziałek, 21, grudzień 2009 17:00
  • Marcin Janic
  • Odsłony: 9620

altalt

W zimie tylko nieliczni śmiałkowie zmagaja się z mrozem i śniegiem, i próbują swoich sił nad wodą. Znaczna większość karpiarzy poświęca ten okres na przygotowaniach do następnego sezonu. Tym razem przygotowałem dla was artykuł trochę niekonwencjonalny, ponieważ oparty głównie na zdjęciach, a nie jak to bywa zazwyczaj, na tekście. Myślę, że zdjęcia mówią same za siebie, a kto zna temat, to tekst sobie dobierze odpowiedni sam.

Wszystkie Prawa Zastrzeżone. CTS!

Musisz być zalogowany by móc pisać